Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011

Εγκεντρισμός ελιάς – Olive Grafting

Αυτή είναι η πρώτη μου προσπάθεια να εμβολιάσω ένα άγριο υποκείμενο ελιάς με τη μέθοδο του στεφανωτού εγκεντρισμού. Κατάλληλη περίοδος για τον εαρινό εμβολιασμό ελαιόδεντρων είναι ο Απρίλιος. Ο συγκεκριμένος εγκεντρισμός πραγματοποιήθηκε στις 5 Απριλίου 2011.
This is my first attempt to engraft a wild olive rootstock using the crown grafting method. The proper period for olive tree spring grafting is April. This particular grafting took place on April 5, 2011.

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιώ είναι ο εξής: Πριόνι, κλαδευτήρι, εμβολιαστήρι, πάστα εμβολιασμού, ράφια (φυσικό φυτικό σχοινί).
The equipment that I use consists of: A pruning saw, a garden pruner, a grafting knife, grafting wax, some raffia rope (natural plant rope).

Τα βήματα που ακολουθώ είναι τα εξής:
I take the following steps:

1.Καρατομώ το άγριο δέντρο περίπου 30 εκ. από το έδαφος.
I cut off the wild trunk about 30 cm above ground.



2.Καθαρίζω τον εναπομείναντα κορμό από κάθε είδους παραφυάδες και κλαδάκια.
I clear the remaining offshoots and twigs.

3.Κάνω μία κάθετη τομή στο φλοιό περίπου 4 εκ. μέχρι να φτάσω στο εσωτερικό ξύλο. Προσπαθώ να επιλέξω μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή περιοχή του φλοιού (χωρίς μεγάλες καμπύλες και κόμπους).
I make a vertical incision in the bark approximately 4 cm long until I reach the inner wood. I try to choose the smoothest possible region of the bark (without major curves and knots).



4.Αποκολλώ ελαφρά το φλοιό από τη μία μόνο πλευρά χρησιμοποιώντας τη σπάτουλα του εμβολιαστηρίου.
I gently detach the bark from one side only, using the spatula of my grafting knife.

5.Κάνω το ίδιο αντιδιαμετρικά της πρώτης τομής.
I do the same right across the first incision.



6.Διαλέγω δύο εμβόλια από την ποικιλία που επιθυμώ.
I choose two scions coming from the cultivar that I desire.

7.Κόβω τα εμβόλια αρχικά διαγώνια και μετά σκαλίζω μια γωνία με την οποία θα «πατήσουν» επάνω στο υποκείμενο. Αφήνω 2-3 οφθαλμούς σε κάθε εμβόλιο.
I cut the scions diagonally in the beginning and then I an angle with the help of which they will “step” onto the stock. I leave 2-3 buds on each scion.





8.Εφαρμόζω το εμβόλιο γλιστρώντας το μέσα στη σχισμή του φλοιού. Προσέχω ώστε οι φλοιοί εμβολίου-υποκειμένου να είναι συνεχώς σε επαφή.
I apply the scion by sliding it into the slot in the bark. I look after that the scion-stock barks are in touch constantly.


9.Κάνω το ίδιο και με το δεύτερο εμβόλιο.
I do the same with the other scion.






10.Δένω γύρω-γύρω τις σχισμές με τη ράφια, σφίγγοντας ελαφρώς.
I tie the slots around using the raffia, squeezing gently.









11.Επαλείφω εγκοπές και ράφια με την πάστα εμβολιασμού. Δεν ξεχνώ να επαλείψω και το άνω άκρο κάθε εμβολίου.
I coat incisions and raffia with the grafting wax. I never forget to coat the top edge of each scion.







12.Κόβω ένα λεπτό, μακρύ κι ευλύγιστο κλαδί από την πεσμένη αγριελιά. Το καθαρίζω από κλαδάκια και φύλλα, το λυγίζω και το δένω πάνω και γύρω από τα εμβόλια. Με αυτό τον τρόπο προστατεύω τα εμβόλια από τα πουλιά.
I cut a thin, long and flexible twig out of the fallen wild olive tree. I clear it of little twigs and leaves, bend it and tie it above and around the scions. In this way I protect the scions from birds.











Έτοιμος. Άντε και καλή μας τύχη!
Done. Wish me luck!





5 σχόλια:

  1. Nice job! We have had some of your countrymen start olive orchards over the last 100 year in Californias, but many present day farmers are trying to establish new olive orchards here as well. Best wishes to your grafting success!

    John Sphar
    Young Oak Vineyards
    Los Altos Hills, California USA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Very nice amigo! Here in Cuba we like olives very much and now that we can engraft we can be much more productive.
    ¡Viva la Revolución!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. I have never seen a real olive tree, also never tasted fresh olive fruits. I have only eaten those preserved ones. The information on grafting provided here is very detailed and I think you did a great job.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Thank you for this link you posted on my blog – it is very interesting. I presume it is too late in the year to do this now ?

    @Autumn Belle : you cannot eat the fruits off the trees – they are too bitter. They have to go through a process to make them edible.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. No, it's not too late. Especially if the weather was bad until now, the better job will be done. The weather in Greece was very rainy in April and May, which is a very bad thing for the new engraftments.

    ΑπάντησηΔιαγραφή